Galloways


Zoals u bij de historie van de boerderij kon lezen werden de melkkoeien in de jaren ’90 van de hand gedaan. Toen wij de boerderij overnamen misten we de dieren. Een boerderij zonder koeien voelde gek, maar weer starten met melken wilden wij ook niet. Daarop hebben we besloten om een paar ‘hobbykoeien’ aan te schaffen. Het ras was al snel duidelijk, het moesten Galloways worden.


De Galloway is een klein Schots hoornloos rund. Hij stamt af van voornamelijk zwart vee, dat sinds de Keltische tijd in Schotland voorkwam. Dit Keltische vee moet de basis hebben gevormd voor de Galloway van Zuidwest-Schotland.

De Galloway is kortbenig en heeft een ruige beharing, waardoor hij in de winter buiten kan blijven grazen en zelfs tijdens strenge kou kan overleven. Het haar van de Galloway is lang en golvend en ook de oorschelpen zijn karakteristiek.


Galloway Koe



Het ras is geschikt voor extensieve vleesproductie. Sinds het begin van de 19e eeuw is Galloway-rib een bekende en gewaardeerde vleessoort bij Londense slagers. Het Gallowayvlees bevat bijzondere vetten, namelijk alleen de gezonde omega 3-vetzuren die voor het lichaam helemaal verwerkbaar zijn.

Hoeve Doorwerth heeft een kudde van gemiddeld 10 dieren. Het rantsoen van de dieren is voornamelijk natuurgras. De dieren kunnen het hele jaar buiten lopen rondom de boerderij. Ze kunnen daar vers gras eten. Op momenten van schaarste, voeren we ze bij met kuilvoer of hooi dat wij van onze akkerranden halen.


Koeien Voeren



De koeien, kalveren en stier lopen altijd bij elkaar. De bevruchting van een koe en het afkalveren (baren) gebeurd op geheel natuurlijke wijze. Wij weten dus nooit precies wanneer een koe drachtig is geworden. Door goed naar de koeien en hun gedrag te kijken kunnen wij zien of een koe drachtig is of wanneer ze ongeveer moet afkalven.


Om het jaar komt er een nieuwe stier in de kudde zodat de bloedlijnen zuiver blijven. De ‘oude’ stier en zijn eventuele zonen (zij zijn inmiddels os) worden uiteindelijk geslacht. De runderen zijn dan 2,5 – 3,5 jaar.


Wij kiezen bewust voor deze leeftijd omdat het dier dan langzaam heeft kunnen groeien en het vlees goed doorbloed is. Na het slachten en uitbenen wordt het vlees verpakt en direct diep ingevroren. Hierdoor is het vlees ongeveer 1 jaar in de diepvries te bewaren.



Vleespakketten


Van het vlees maken wij vleespakketten van 5 en 10 kg. Deze kunt u kopen. Het vlees is verpakt in porties voor ongeveer 2 personen.


De pakketten bevatten:*
• Bieflap
• Biefstuk
• Entrecote
• Riblap
• Runderlap
• Soeppakket
• Gehakt (± 55% van totaalgewicht)
• Sukade (bij 10 kg)
• Ossenhaas en / of kogelbiefstuk (bij 10 kg)
• Schenkel (bij 10 kg)


*afwijkingen zijn mogelijk